• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Aşka Dair
Kitaplar
Hikayeler
Kendime Düşünceler
Fotoğraflar
Videolar
İletişim
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam1792
Toplam Ziyaret3175646

Davranış Biçimi

Davranış Biçimi

     Amerika'da yapılan bir araştırma, bakımlı ve güzel görünen kişilere aynı özellikleri taşıyan diğerlerine göre daha yüksek ücret ödendiğini gösteriyor. Hatta, uzun boylular kısa boylulara göre daha kolay iş buluyor ve daha çok kazanıyorlar. Aynı araştırma, bakımlı ve güzel görünüşlü kişilerin diğerlerine göre, daha iyi davranış sergilediklerini söylüyor.

     Başarı için, kabiliyet ve çok çalışma çoğu zaman yeterli olmuyor. "Davranış biçimi" uzun dönemde başarının üst sınırlarını belirliyor. Sonuçta, başkaları hakkımızda karar verirken, nasıl göründüğümüze, ne söylediğimize ve nasıl söylediğimize bakarak karar veriyor.

     Davranış biçiminin etkisi, başkalarıyla ilişkiye girdiğimizde kendisini hemen gösterir. Olumsuz bir davranış biçiminin etkisi, çoğu zaman katlanarak olur. Kemikleşmiş olumsuz davranış biçimleri ise, başarısızlığa ve giderek insanların yalnız kalmasına yol açar.

     İnsanların davranış biçimlerini inceleyen John C. Maxvell "Attitude 101" isimli eserinde, davranışlarla ilgili şu sonuçlara ulaşmış:

     1) Bir insanın diğer insanlara karşı olan davranış biçimi, o insanın hayata bakış biçimini de yansıtır.

     2) Bir kişinin davranış biçimi, insanlarla olan ilişkisinin biçimini de belirler.

    John D. Rockefeller "İnsanlarla iyi ilişki kurma yeteneğine diğer bütün yeteneklerden fazla ücret öderim" demişti. Gerçekten de yapılan araştırmalar bir malın satışı sırasında, o mal hakkındaki bilginin rolünün % 12.5, satış sırasındaki davranış biçiminin rolünün % 87.5 olduğunu gösteriyor.

     3) Birçok örnekte, başarı ve başarısızlık arasındaki çizgi yanlış davranış biçimidir.

     Davranış biçiminin önemi nedeniyle artık birçok aile çocuklarının IQ (intelligence quotient)'i yerine AQ (attitude quotient)'ına bakıyorlar.

     İnsanlar onlara karşı gösterdiğiniz davranış biçimine, bilginizden çok daha fazla önem verirler. "İyi davranış biçimi"nin en belirgin özellikleri ise, karşınızdakinin fikrine uyma, sorunlara olumlu yaklaşmaya ve değişime hazır olup olmadığınızdır. Buna, bir çeşit "hoşgörü sahibi olma" da diyebiliriz.

     Maxwell'e göre, "iyi davranış biçimi"ne sahip olabilmeniz için lügatinizden şu sözcükleri çıkarıp atmanız gerekiyor: "Yapamam, eğer olursa, belki olur, sanmam, zamanım yok, şüpheliyim, korkarım olmayacak, olacağına inanmıyorum, mümkün değil."

     Yapılan araştırmalar başarı ile mutluluğun her zaman bir arada gitmediğini gösteriyor. Hele, fazla paranın mutsuzluk getirdiğini söyleyenler var. Çok para, başarı anlamına da gelmiyor. Gerçekten de, piyangoda büyük ikramiye kazanan hiç kimseyi başarılı sayana rastlanmamıştır.

     Yaman Törüner

 

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz